De huizenmarkt heeft het zwaar. Overal in het nieuws hoor je verhalen over dalende verkoopcijfers en dalende waarde van vastgoed. “Friese woningmarkt zit dit jaar muurvast”, kopte de voorpagina van de Leeuwarder Courant donderdag 11 oktober. Blijkbaar is er iets goed mis met de woningmarkt en hebben we nog geen oplossing gevonden om het tij te keren. En toch is er een middel dat positief kan bijdragen aan deze neergaande teneur. Verduurzamen. Dit is wat mij betreft geen modewoord, of een hippe term zonder inhoud, juist niet. Verduurzamen biedt hele concrete oplossingen voor de woningmarkt en dat ligt binnen handbereik. 70 % van de totale woningmarkt in Nederland is onvoldoende geïsoleerd en heeft een slecht energielabel. Een woning met een slecht energielabel verspilt enorm veel energie in de vorm van warmte. We stoken met zijn allen (een kleine vijf miljoen woningen) massaal voor buiten. Dit moet anders en dit kan anders.

Een voorbeeld: Een tussenwoning met energielabel F, verbruikt per jaar 2.500 m3 gas.  Met de huidige energieprijs komt dit neer op 1.500 euro per jaar. Met de nodige duurzame aanpassingen is deze woning eenvoudig naar energielabel B te krijgen. In de nieuwe situatie is het gasverbruik met 1.700m3 gedaald naar 800 m3! (extra elektriciteitsverbruik is, door de toepassing van een  WTW unit, meegenomen) De netto energiekosten zijn gedaald met 900 euro per jaar! Deze besparing wordt door energieprijsstijging elk jaar meer.

En dat voor een investering rond de 9.000 euro. Dat lijkt veel geld maar voor een nieuwe keuken betalen we al snel een veelvoud. Bovendien zijn er voor duuzame investeringen voordelige groene leningen beschikbaar. Terug naar de huizenmarkt. Waarom zullen we investeren in een woning die verkocht moet worden? Om de eenvoudige reden dat die 900 euro niet betaald hoeft te worden aan energie en dus vrij te besteden is, of is te gebruiken in een hypotheek. Het hangt even van de rente af maar dit komt al snel op een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro aan extra hypotheek. Je kunt ook zeggen dat je woning nu 15.000 tot 20.000 euro meer waard is. En dan hebben we nog niet eens gekeken naar de comfortverhoging. Zal nu een woning met label F helemaal niet meer verkopen? Het ligt voor de hand dat woningen met een A label beter zullen verkopen dan woningen met een energielabel F. U koopt ook geen koelkast meer met een F label. Dit hoeft geen probleem te zijn. De keuze is aan u.

  •       Verkoop uw woning inclusief een EPA maatwerkadvies
  •       Verduurzaam uw woning en zet uw woning te koop met een beter label
  •       U blijft wonen in uw eigen duurzame woning, lage lasten en een hoog comfort.

Kijk op https://www.tolsumadvies.nl/energielabel/ voor meer informatie