energielabel

Geschiedenis van het energielabelenergielabelHet energielabel voor woningen, het is vanaf 2008 al verplicht, makelaars geven het weer in advertenties en op funda zie je het steeds meer verschijnen.

Maar… vanaf 1 januari gaat er veel veranderen.

Iedere huizenbezitter krijgt begin 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd en het bestaande energielabel verandert in een Energie-Index.

Wat is een Energie Index voor woningen nu precies?

energielabelDe energie index voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Het energielabel is geen los papiertje, maar een rapport van enkele pagina’s. Daarin staan de eigenschappen van de woning, de gegevens van de adviseur van Tolsum Energie Advies en standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken. En natuurlijk welk energielabel het huis heeft gekregen. Download hier een voorbeeld van een energielabel-woning.

Hoe wordt de labelklasse van uw woning berekend?

Bij het berekenen van het label wordt uitgegaan vaan standaard omstandigheden, bijvoorbeeld een binnentemperatuur van 18 °C, een vaststaand aantal bewoners en een interne warmteproductie van 6 W/m². Met deze standaard gegevens wordt berekend hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen.
Samen met de gebruiksoppervlakte en de som van de verliesoppervlakten (muren,dak etc.) kan nu de Energie-Index berekend worden. Hoe lager de Energie-Index, hoe beter de energetische prestatie van de woning.
De Energie-Index bepaalt in welke labelklasse uw woning valt.

Heeft u een energielabel nodig? neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Het energielabel zegt dus niets over uw persoonlijk verbruik. Dit hangt namelijk sterk af van uw woon situatie (aantal personen), uw gebruik en uw energie bewustzijn. U kunt bijvoorbeeld in een woning met een slecht energielabel toch een laag verbruik realiseren. Dit gaat vaak wel ten koste van het comfort. De kachel een graadje lager scheelt zeker op uw energieverbruik, maar isolatie bespaart meer.

kijk ook eens hier voor de voordelen van het energielabel op een rij.

Bent u benieuwd naar mogelijkheden tot energiebesparing met behoud van comfort?
Tolsum Advies kan u voorzien van een maatwerkadvies.