koop of verkoop

snellere verkoop – eerlijke aankoop

Een energielabel bij verkoop van je woning is voordelig. Met een eerlijk inzicht in de energieprestatie zal uw huis wellicht sneller verkopen. Ook voor de koper heeft het energielabel een voordeel. Met een energielabel is een eerlijke vergelijking te maken.

Huis kopen
Een huis vergelijken aan de hand van een energielabel is een eerlijker vergelijking dan wanneer u kijkt naar het historische verbruik van de huidige bewoners. Dat laatste heeft namelijk alles te maken met het aantal bewoners en het bewonersgedrag.

Wanneer de verkopende partij het niet zo nauw neemt qua energieverbruik en men stookt continue de kamer warm met  de terrasdeur op en kier, dan valt de energierekening veel hoger uit dan normaal. Als u afgaat op het historisch verbruik, dan kunt u wegens die onterechte hoge energierekening het huis van uw dromen wel eens mislopen. Het energielabel geeft wel het juiste inzicht.

Huis verkopen
Ook voor de verkopende partij kan het energielabel als voordeel werken. Het energielabel geeft de hoeveelheid primaire energie weer. De primaire energie is eenvoudig om te rekenen naar de energiekosten en de energiekosten kunnen we weergeven in een waarde. Op dit moment is de meerwaarde ongeveer 13 1/2 x de bespaarde hoeveelheid m3 gas . Wanneer uw woning primair 750m3 gas minder verbruikt dan een vergelijkbare woning, dan is uw woning €10.000,- meer waard.

Andersom kan natuurlijk ook. In dat geval is het verstandig om naast het energielabel een maatwerkadvies op te laten maken. Hierin zal de nieuwe energie-index, het nieuwe label, de nieuw berekende primaire energie en de besparing aangegeven worden.

Huis verbouwen
Een aankoop of verbouwing van een woning is de ultieme kans om energiebesparende maatregelen toe te passen. Weer geldt dat je wel moet weten waar je moet beginnen, wat je precies moet uitvoeren en wat het geheel aan besparing gaat opleveren. Een maatwerkadvies van Tolsum Energie Advies haalt de juiste gegevens naar boven.

Een investering in duurzame maatregelen van €9000 kan een jaarlijkse besparing van €900,- opleveren. Dat komt overeen met een waardevermeerdering van €15.000 tot €22.500 , dat is €6000 tot €13.500 pure winst.