voorlopig energielabel

Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel bezitten een voorlopig energielabel thuis gestuurd. Gebaseerd op bouwjaar en type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig uw huis is. Dit voorlopig energielabel moet u zelf online omzetten in een definitief energielabel. Het definitieve energielabel heeft u nodig bij de verkoop of verhuur van uw huis.

Hoe maak ik het voorlopig energielabel definitief

Een definitief energielabel kunt u als huiseigenaar eenvoudig aanvragen en laten registreren. Dit doet u via een webapplicatie van de Rijksoverheid. U ontvangt hierover vanaf januari 2015 per post bericht van de Rijksoverheid. In dit bericht staat via welke website u het energielabel kunt registreren. Het proces lijkt op de  aangifte van de inkomstenbelasting. Daarbij zijn de belangrijkste gegevens al voor u ingevuld.

Het werkt als volgt:Infographic-1-Definitief-17-11

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Woninggegevens controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren.
  5. Gegevens versturen.

Erkende deskundige controleert uw gegevens

Een erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens juist zijn. Hij kan eventueel met u overleggen over de gegevens. De overheid geeft het definitief energielabel af nadat de deskundige de woninggegevens en het bewijs heeft goedgekeurd. Dit is het energielabel dat u als huiseigenaar moet overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning.