netkaart 2011De handvatten voor succesvol energiebesparen.

Energie-BEWUST

Weet u uw energieverbruik? En als u het weet, is dit veel, normaal of juist weinig?Veel mensen weten het niet, maar hier is gemakkelijk veel te besparen.

De Nederlandse huishoudens betalen jaarlijks ongeveer 15 miljard euro aan energie. Dit is gemiddeld per huishouden 2030 euro. Natuurlijk hangt het gebruik af van het type woning en het aantal bewoners. Ook zijn er regionale verschillen zichtbaar.

 

 

energie in de buurtTolsum Energie Advies heeft een tool ontwikkeld waarin u het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik kunt vergelijken met het energiegebruik in uw eigen buurt. Zo kunt u uw energiegebruik lokaal vergelijken met soortgelijke woningtypen.

Er wordt gewerkt aan een online versie van de tool, tot die tijd kunt u kosteloos een digitale vergelijking opvragen.

Interesse? Mail hier uw adresgegevens én uw jaarlijks elektriciteits-, en gasgebruik. U ontvangt dan een digitaal overzicht van uw verbruik, vergeleken met het Nederlands gemiddelde én uw buurt.

U kunt hier een voorbeeld downloaden – energie in de buurt – franekeradeel

 

Energie-BELEEF

Er komen steeds meer handige apparaatjes op de markt die u inzicht geven in uw energieverbruik. Voor een paar tientjes heeft u al een energieverbruiksmeter. Deze bestaan in verbruiksmeters per apparaat, maar ook in totaalverbruiksmeters, hoeveel verbruikt uw woning op dit moment. Wat verbruikt bijvoorbeeld een LED lamp ten opzichte van een gloeilamp? Hoeveel verbruikt een modem of PC in standby?

Veel apparaten verbruiken energie, zelfs wanneer ze standby staan. Deze meters geven eenvoudig aan wat het directe verbruik is.

 

Energie-BESPAAR

De laatste stap in energiebesparen is het daadwerkelijk besparen! Wat kunt u zelf doen en waar heeft u extra advies bij nodig.

De grootste drempel om deze laatste stap te zetten is vaak de investering. Het kost geld. Dat energiebesparen op termijn geld kost is een misvatting. Gericht investeren in Energiebesparen levert geld op.

Een maatwerkadvies van Tolsum Energie Advies helpt u om gericht actie te kunnen nemen.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op.