Tolsum Energie Advies behaalt Certificaat Kwaliteitsborging (CKB) EPA-U

EPA-U labelAdviseurs die voldoen aan bepaalde kwalificatiecriteria kunnen bij FedEC een certificaat van erkenning aanvragen. Speciaal voor EPA-U adviseurs is de het Certificaat Kwaliteit Borging (CKB) EPA-U ontwikkeld.

Het certificaat wordt geborgd binnen de erkenningsregeling en voldoet daarmee aan de eisen die de Europese Unie stelt binnen de European Energy Directive (EED). Daarin staat:

De lidstaten bevorderen de toegang van alle eindafnemers tot hoogwaardige energie-audits die kosteneffectief zijn en:

  • onafhankelijk worden uitgevoerd door op grond van kwalificatiecriteria gekwalificeerde en/of geaccrediteerde deskundigen, of
  • worden geïmplementeerd en gecontroleerd door onafhankelijke instanties op grond van de nationale wetgeving.

Tolsum Energie Advies levert hoogwaardige adviezen, beschikt over grote kennis op het gebied van energie advies en opereert onafhankelijk.
Om dit hoge niveau te behouden wordt door aanvullende trainingen de nodige kennis op peil gehouden.

Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het behalen van het CKB certificaat en hier mogen we trots op zijn.

ISDE subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Energiebesparing makkelijker met erkende maatregelenlijst

Bedrijven en instellingen moeten sinds 2008 energiebesparende maatregelen treffen als die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Dat staat in het Activiteitenbesluit. Aan de hand van lijsten met erkende maatregelen is het gemakkelijker geworden om energie te besparen en geld te verdienen.

Per 1 december treden wijzigingen in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit in werking. Daarover zijn afspraken gemaakt in het Energieakkoord. De besparingsplicht is in de recent gewijzigde regelgeving verduidelijkt door de introductie van erkende maatregelenlijsten. Op de lijst staan maatregelen die in maximaal 5 jaar zijn terugverdiend, zoals dubbel glas, hr-ketels en energiezuinige verlichting.

Voordelen van erkende maatregelen

Als een bedrijf de maatregelen treft die op de lijst staan, geeft het zeker invulling aan de wettelijke besparingsplicht. Een erkende maatregelenlijst is daarmee een gemakkelijk hulpmiddel. Bovendien geven de lijsten toegang tot kennis en ervaring uit de eigen branche over interessante rendabele investeringen in energiebesparing. Voordeel voor lokale overheden is dat ze eenvoudiger kunnen toezien op de naleving van de besparingsverplichting.

Eerste lijsten vanaf 1 december

Op 1 december treden de eerste erkende lijsten in werking voor 7 bedrijfstakken; de metaalsector, kantoren, zorgsector, onderwijsinstellingen, rubber- en kunststofindustrie, datacenters en de autoschadeherstelsector. Er wordt gewerkt aan nieuwe lijsten voor de automotivebranche, detailhandel, agrarische sector, horeca, sport- en recreatiesector en voedingsmiddelenindustrie. De verwachting is dat deze tweede groep lijsten in 2016 in de regelgeving worden verankerd.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op Kenniscentrum Infomil.

bericht van de RVO

voorlopig energielabel vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari gaat er veel veranderen op het gebied van energielabels voor woningen.

Allereerst bent u als u uw woning vanaf 1 januari verkoopt, verplicht een energielabel te overhandigen. Er zal door de overheid worden gecontroleerd en u riskeert een boete wanneer u dit niet geregeld heeft. Tot zover het minder goede nieuws.

Het goede nieuws is dat elke woningbezitter begin 2015 gratis een voorlopig energielabel krijgt toegestuurd. Dit label is sterk vereenvoudigd en is gebaseerd op standaard gemiddelde kenmerken van woningen in Nederland. jaartal, oppervlakte, wel of geen isolatie, type glas, ketel en ventilatie.
Dit kan vooral voor oudere woningen nog wel eens anders zijn. Ramen zijn vervangen voor HR++ glas of de vloer is inmiddels geïsoleerd.

Tolsum Energie Advies ook EPA-U gecertificeerd

energielabel-gebouw-2010Tolsum Energie Advies is vanaf april 2014 ook EPA-U gecertificeerd.

Sinds 1 januari 2008 geldt bij mutatie van utiliteitsgebouwen de verplichting een energielabel te overhandigen.
Per 1 juli 2014 komt daar het verplichte energielabel voor nieuwbouw bij. Reden te meer om hier in te stappen.

Friese energiepremie voor woningeigenaren

Friese energiepremieVanaf 1 november 2013 is er de Friese energiepremie voor particuliere woningeigenaren. Huizenbezitters kunnen tot maximaal € 2.800 subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. De woning moet minimaal één jaar oud zijn en minimaal één jaar bewoond.

Goed voor het milieu, lagere woonlasten en meer comfort

Investeren in energiebesparende maatregelen betekent een lagere energierekening, een hoger wooncomfort en een bijdrage aan het milieu.

BEWUST – BELEEF – BESPAAR

netkaart 2011De handvatten voor succesvol energiebesparen.

Energie-BEWUST

Weet u uw energieverbruik? En als u het weet, is dit veel, normaal of juist weinig?Veel mensen weten het niet, maar hier is gemakkelijk veel te besparen.

Energie in cijfers

Energie in cijfers

energie in cijfersvandaag vond ik op de site van rijksoverheid.nl een handig overzicht van de Nederlandse energiemarkt in cijfers.

Voor welke zaken gebruiken Nederlanders gas en elektriciteit? Hoe is de kostprijs voor gas en elektriciteit opgebouwd? Welke bronnen gebruiken energieproducenten om elektriciteit op te wekken? Welke doelstellingen heeft het kabinet-Rutte-Asscher voor energie? Op deze pagina de belangrijkste cijfers over energie.